Παιδική Διατροφή

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΕ ΠΑΙΔΙΚΗ & ΕΦΗΒΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ!

Η κακή διατροφή είναι ο κύριος και πιο σημαντικός παράγοντας εμφάνισης παχυσαρκίας στην παιδική ηλικία. Η παιδική παχυσαρκία αποτελεί μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις της δημόσιας υγείας του 21ου αιώνα. Έρευνες δείχνουν ότι τα ποσοστά παχυσαρκίας έχουν υπερδιπλασιαστεί στα παιδιά και τετραπλασιαστεί στους εφήβους τα τελευταία 30 χρόνια. ΟΙ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΕΣ μιλάνε ! 1 στα 3 παιδιά είναι πλέον υπέρβαρα ή παχύσαρκα!
Μελέτες έχουν επίσης δείξει αυξανόμενο επιπολασμό του διαβήτη τύπου 1 και 2 σε εφήβους ηλικίας 10 έως 19 ετών ενώ η αυξανόμενη παχυσαρκία αναφέρεται ως βασικός παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση της νόσου. Σύμφωνα με πρόσφατα δεδομένα, μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών, η Ελλάδα παρουσιάζει από τα μεγαλύτερα ποσοστά παχυσαρκίας και στα δύο φύλα, με τα ποσοστά να είναι κοντά περίπου στο 20% για τα αγόρια και στο 15% για τα κορίτσια, ηλικίας 7 με 9 ετών αντίστοιχα .

Τι συμβαίνει στην παιδική παχυσαρκία ;

Η παιδική παχυσαρκία ορίζεται ως η υπερβολική συσσώρευση λίπους στο σώμα.   Για την αξιολόγηση της παχυσαρκίας στα παιδιά και τους εφήβους, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), χρησιμοποιούνται οι καμπύλες ανάπτυξης που αφορούν είτε το βάρος και το ύψος ή τον Δείκτη Μάζα Σώματος (ΔΜΣ) ως προς την ηλικία (8, 9, 10). Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Παχυσαρκίας (EASO), από το 2019 η παιδική παχυσαρκία αντιμετωπίζεται ως νόσος, καθώς σχετίζεται με αυξημένες μετρήσεις ανθρωπομετρικών χαρακτηριστικών (ΔΜΣ, περιφέρεια μέσης, ποσοστό λίπους στο σώμα) και διάφορες παθολογικές καταστάσεις όπως δυσλιπιδιαιμία (αυξημένη χοληστερίνη), αντίσταση στην ινσουλίνη και διάφορα καρδιαγγειακά συμβάματα.
Επίσης, η παιδική παχυσαρκία συσχετίζεται συχνά με πτώση του επιπέδου ποιότητας ζωής, χαμηλή αυτοεκτίμηση και κατάθλιψη, ενώ αποτελεί σημαντικό προδιαθεσικό παράγοντα κινδύνου εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων κατά την ενήλικη ζωή όπως ο διαβήτης τύπου 2 και υπέρταση ή καρδιαγγειακά προβλήματα ! Ετσι η Μεσογειακή διατροφή , είναι άκρως απαραίτητη , στην λύση του προβλήματος ή στην διόρθωση του, στον υπέρτατο βαθμό , που μπορεί να συμβάλλει η παρουσία μιας ισορροπημένης Μεσογειακής διατροφής !
Μετάβαση στο περιεχόμενο